Cara Sambung Ijazah Sarjana Muda Perubatan & Pergigian Menggunakan Keputusan SPM Sahaja.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Keputusan SPM akan tiba tidak lama lagi maka semakin hampirlah para pelajar dengan cita-cita masing-masing. Ada yang bercita-cita untuk menjadi ‘pilot’, DOKTOR PERUBATAN, DOKTOR GIGI, DOKTOR HAIWAN, ‘engineer’, dan macam-macam lagi. Keputusan SPM yang diperolehi bukanlah penentu tercapainya cita-cita tersebut tapi adalah bermulanya langkah pertama menghampiri untuk mencapai cita-cita tersebut.

Kebanyakkan pelajar sudah mula untuk ‘aim’ universiti pilihan untuk mengambil jurusan yang diidam-idamkan. Bagi pelajar lepasan SPM mereka ada beberapa laluan sebelum berjaya ke program Ijazah Sarjana Muda atau Degree. Antara pilihan yang mereka ada adalah dengan mengambil program Matrikulasi, Asasi, Tamhidi, STPM, dan juga Diploma. Bagi mereka yang meminati program PERUBATAN, PERGIGIAN dan VETERINAR sudah pasti program matrikulasi dan juga asasi yang akan menjadi pilihan. Ada sesetengah universiti yang telah mengkhususkan program asasi khas untuk program perubatan dan pergigian. Antaranya program Tamhidi Perubatan dan Tamhidi Pergigian di USIM.

Tapi, tahukah anda, sebenarnya dengan hanya menggunakan keputusan SPM, anda telah LAYAK untuk sambung IJAZAH SARJANA MUDA PERUBATAN & IJAZAH SARJANA MUDA PERGIGIAN. Saya pasti ramai yang TIDAK TAHU bukan? Setiap tahun ramai pelajar dan ibu bapa terkejut bila saya khabarkan peluang ini kepada mereka. Biasanya peluang ini hanya diketahui oleh pelajar tajaan MARA dan juga JPA sahaja. Jika peluang ini saya buka secara meluas, adakah anda semua ingin ‘grab’ atau melepaskan sahaja? Tepuk dada tanya hati, sejauh mana anda telah mengkaji peluang pengajian bidang PERUBATAN dan PERGIGIAN.

Ingin tahu lebih lanjut peluang ini, boleh hubungi/whatsApp saya di talian 013-3098058 Pn. Syuhada. Oh ya, jangan risau, setiap tahun ramai pelajar dari SBP dan MRSM yang merebut peluang ini. Peluang yang jarang diketahui, tapi telah berjaya di ambil oleh mereka yang betul-betul mencari peluang keemasan ini. Rebut sekarang sebelum anda terlepas lagi. Tahniah kepada bakal DOKTOR yang telah berjaya mengambil peluang ini. Lihat link di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dapatkan Info Terbaru Kami

Jom !

Admin

Admin

7 Comments

  1. callalily

    assalamualaikum,saya nak tanya apakah syarat kelayakan unl lepasan spm nk sambung belajar dalam bidang kejuruteraan? kalau dekat sekolah dulu cuma amik subjek elektif pendidikan seni layak ke ?

    1. admin

      wassap saya 014-8068027

  2. Nabilah

    Assalamualaikum, nak tanya kalau dapat gred yang melepasi syarat sebagai ahli farmasi, tapi meneruskan pengajian di ipts adakah layak menjadi ahli farmasi?

    1. Zara

      Waalaikumussalam, Nabilah. Layak jadi ahli farmasi. Pastikan juga course yg awak ambil diiktiraf MQA.
      Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi 013-3098 058.

  3. Nurul Nabilah

    Assalamualaikum, nak tnya kalau syarat kelayakan untuk melanjutkan degree di ipta tak lepas tetapi menyambung pelajaran di ipts, adakah layak menjadi seorang doktor?

    1. Zara

      Waalaikumussalam, layak. Refer juga syarat yang ditetapkan MMC. 🙂

  4. Hamba Allah

    Buat adik2 yang berninat untuk sambung ke ijazah perubatan(medic ) mbbs or md , boleh tengok syarat kelayakan kat website mmc , kalau ada apa2 yang kurang faham dan untuk keterangan lanjut , boleh check dengan MMC … macam sy dulu , saya check dekat website MMC and call untuk tanya apa2 yang saya musykil atau perlukan penjelasan , boleh check syarat2 kelayakan dan universiti2 yang diiktiraf , syarat kena check betul2 , sebab kalau lepasan diploma , minimum spm n pointer diploma kelayakan minimum dia lain , x sama dengan foundation or degree , nie masa zaman saya lah … saya x pasti tahun nie masih sama atau tak … check dulu apa2 pun … harap membantu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Terbaru

OPEN DAY!

BERITA BAIK BUAT SEMUA!Zara Zakiah Education akan mengadakan OPEN DAY! Open Day? YA! Taklimat percuma berkaitan program Ijazah Sarjana Muda

Baca Selanjutnya »

Ikuti Kami

Tags