Cara Sambung Ijazah Sarjana Muda Perubatan & Pergigian Menggunakan Keputusan SPM Sahaja.

Keputusan SPM akan tiba tidak lama lagi maka semakin hampirlah para pelajar dengan cita-cita masing-masing. Ada yang bercita-cita untuk menjadi ‘pilot’, DOKTOR PERUBATAN, DOKTOR GIGI, DOKTOR HAIWAN, ‘engineer’, dan macam-macam lagi. Keputusan SPM yang diperolehi bukanlah penentu tercapainya cita-cita tersebut tapi adalah bermulanya langkah pertama menghampiri untuk mencapai cita-cita tersebut.

 

Kebanyakkan pelajar sudah mula untuk ‘aim’ universiti pilihan untuk mengambil jurusan yang diidam-idamkan. Bagi pelajar lepasan SPM mereka ada beberapa laluan sebelum berjaya ke program Ijazah Sarjana Muda @ Degree. Antara pilihan yang mereka ada adalah dengan mengambil program matrikulasi, asasi, tamhidi, STPM, dan juga diploma. Bagi mereka yang meminati program PERUBATAN, PERGIGIAN dan VETERINAR sudah pasti program matrikulasi dan juga asasi yang akan menjadi pilihan. Ada sesetengah universiti yang telah mengkhususkan program asasi khas untuk program perubatan dan pergigian. Antaranya program tamhidi perubatan dan tamhidi pergigian di USIM.

 

Tapi, tahukah anda, sebenarnya dengan hanya menggunakan keputusan SPM, anda telah LAYAK untuk sambung IJAZAH SARJANA MUDA PERUBATAN & IJAZAH SARJANA MUDA PERGIGIAN. Saya pasti ramai yang TIDAK TAHU bukan? Setiap tahun ramai pelajar dan ibu bapa terkejut bila saya khabarkan peluang ini kepada mereka. Biasanya peluang ini hanya diketahui oleh pelajar tajaan MARA dan juga JPA sahaja. Jika peluang ini saya buka secara meluas, adakah anda semua ingin ‘grab’ atau melepaskan sahaja? Tepuk dada Tanya hati, sejauh mana anda telah mengkaji peluang pengajian bidang PERUBATAN dan PERGIGIAN.

Ingin tahu lebih lanjut peluang ini, boleh hubungi/whatsApp saya di talian 013-3098058 Pn. Syuhada. Oh ya, jangan risau, setiap tahun ramai pelajar dari SBP dan MRSM yang merebut peluang ini. Peluang yang jarang diketahui, tapi telah berjaya di ‘grab’ oleh mereka yang betul-betul mencari peluang keemasan ini. ‘Grab’ sekarang sebelum anda terlepas lagi. Tahniah kepada bakal DOKTOR yang telah berjaya mengambil peluang ini. Lihat link di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

IG : https://www.instagram.com/belajarluarnegara_0133098058/

FB : https://www.facebook.com/MesirBangladeshRusiaIndonesia/

Sambung ‘Degree’ Tanpa Menggunakan PTPTN Atau Biasiswa ?

Bila sebut tentang PTPTN sudah tentu berkait rapat dengan pengajian di peringkat yang lebih tinggi tidak kira di IPTA atau IPTS. Bagi pelajar yang cemerlang sudah pasti biasiswa menjadi idaman untuk menyambung pengajian dalam bidang diminati bagi merealisasikan cita-cita selama ini. Tapi buat masa sekarang biasiswa bukan semudah yang disangka seperti dahulu. Jika dahulu dapat sahaja keputusan SPM yang cemerlang, maka bermacam biasiswa boleh dimohon dan peluang untuk memperolehi adalah sangat tinggi. Cuma kebelakangan ini, mendapat keputusan cemerlang bukanlah suatu jaminan untuk mendapat biasiswa lagi. Maka apakah sumber kewangan yang ada untuk meneruskan pengajian dalam bidang yang diminati terutamanya dalam bidang PERUBATAN dan PERGIGIAN selain pinjaman dari PTPTN/ MARA mahupun JPA. Semestinya kedua bidang ini memerlukan kos kewangan yang tinggi.

Sebagai ibu bapa, pasti agak terkilan dan kecewa jika anak-anak kita memperolehi keputusan SPM dan matrik/asasi yang cemerlang dan bercita-cita untuk menjadi DOKTOR tetapi tidak berpeluang untuk melanjutkan pengajian dalam bidang PERUBATAN dan PERGIGIAN dek kerana faktor kewangan. Bukan semua pelajar akan mendapat pinjaman penuh dari PTPTN kerana pinjaman tersebut bergantung pula pada pendapatan ibu dan ayah.

Mungkin ada yang bertanya, kenapa tidak sambung sahaja perubatan dan pergigian di IPTA dengan yuran yang murah? Tetapi tahukah anda semua, bukan semua yang mendapat keputusan SPM yang cemerlang dan ‘CGPA’ 4.00 mendapat tempat di IPTA dalam program tersebut. Ini kerana tempat yang terhad dan persaingan yang tinggi dalam kalangan pelajar itu sendiri, hanya yang terbaik dari kalangan yang terbaik sahaja yang terpilih. Oleh itu mereka terpaksa ke IPTS demi merealisasikan impian dan cita-cita mereka dan sekaligus faktor kewangan akan menjadi perkara utama yang harus difikirkan.

Tahukah tuan puan, sebenarnya kita mampu hantar anak untuk sambung PERUBATAN dan PERGIGIAN tanpa menggunakan PTPTN dan biasiswa tapi dengan cara membuat pengeluaran KWSP/EPF. Maka dengan ini masalah kewangan tadi dapat diselesaikan dan sekaligus impian untuk melihat anak menjadi DOKTOR bukan lagi mimpi di alam nyata, tapi realiti yang pasti. Ramai ibu bapa yang telah menggunakan KWSP/EPF mampu hantar anak mereka belajar PERUBATAN dan PERGIGIAN di luar negara dengan kualiti pendidikan yang terbaik bagi melahirkan bakal-bakal DOKTOR yang berkualiti.

Jika tuan puan berminat untuk tahu dengan lebih lanjut berkenaan pengajian di luar negara untuk program PERUBATAN dan PERGIGIAN dengan kualiti yang terbaik dan bagaimana cara pengeluaran KWSP untuk tujuan tersebut, boleh hubungi saya di talian 013-3098058 (Pn.Syuhada). Anda juga boleh lawati link di bawah ini untuk melihat sendiri bakal-bakal DOKTOR yang sedang belajar di Luar Negara yang kami pernah uruskan sebelum ini. Mereka adalah yang terdiri dari pelajar yang cemerlang SPM dari MRSM, SBP, Sekolah harian biasa dan Maahad Tahfiz Sains. IG : https://www.instagram.com/belajarluarnegara_0133098058/

FB : https://www.facebook.com/MesirBangladeshRusiaIndonesia/

Panduan Menjadi Seorang Doktor Gigi

Ramai yang tertanya-tanya, bagaimana hendak menjadi seorang Doktor Gigi. Mungkin adik-adik diluar sana yang berminat untuk menjadi seorang doktor gigi tapi tak tau dari mana nak mula dan sebagainya. Di sini saya berikan sedikit panduan bagaimana untuk menjadikan cita-cita sebagai seorang doktor gigi menjadi realiti.

Pertama sekali, adik kena tetapkan pilihan menjadi seorang doktor gigi selewatnya pada umur 15 tahun atau masa ambil exam PT3. Kenapa? Sebab ia menentukan samada adik akan ambil Aliran Sains atau tidak semasa di Tingkatan 4 nanti. So, masa exam PT3 tu jawab betul-betul dapatkan peluang untuk ambil Aliran Sains semasa di Tingkatan 4. Kemudian semasa peperiksaan SPM berusaha untuk dapatkan result terbaik (minimum B) terutama dalam subjek sains (Kimia, Biologi, Fizik, Matematik Tambahan). Subjek lain tu janganlah fail, minimum credit.

Kalau tak ambil aliran sains tapi minat sangat-sangat nak jadi Doktor Gigi dah terlewat ke? *tiada istilah terlewat dalam menuntut ilmu* eceh. Alternatif lain adik boleh buat Foundation/Asasi Sains atau Diploma in Science di mana-mana universiti yang menawarkan kursus tersebut (biasanya institusi swasta). Lepas tu dah boleh pursue your study dalam bidang yang di minati.

Seterusnya, adik kene tanya diri sendiri nak belajar dalam negara atau luar negara. Kalau dalam negara, samada Institut Pengajian Tinggi Awam atau Swasta.

  1. IPTA

Belajar IPTA sentiasa menjadi pilihan utama pelajar kerana prestasinya dan kadar yuran yang ada subsidi (Yuran murah la, yang pasti). Untuk makluman, bagi setiap universiti ada kuota tersendiri dan biasanya dia akan utamakan pelajar yang buat asasi di institusi itu sendiri. Sudah pasti dia akan ambil pelajar yang mendapat 3.80 ke atas dan ditapis lagi dengan interview (Aja aja fighting!). Antara IPTA yang menawarkan Bachelor of Dental Surgey.

  • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  • Universiti Teknologi Mara (UITM)
  • Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
  • Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
  • Universiti Malaya (UM)
  • Universiti Sains Malaysia (USM) dan lain-lain.
  1. IPTS

IPTS menjadi alternatif kepada para pelajar sekiranya tidak memenuhi kelayakan untuk masuk ke IPTA. Sudah pasti yuran pengajian agak mahal even ada support PTPTN. Especially course dentistry sebab equipment untuk belajar bidang ini agak mahal. Adik-adik boleh survey yuran di laman web institut berkenaan. Sejak akhir-akhir ini sudah banyak Institusi Swasta yang menawarkan Bidang Doktor Gigi ini, antaranya:

  • International Medical University (IMU)
  • Taylor’s University
  • AIMST University
  • SEGi University
  • Melaka Manipal Medical College (MMMC) dan banyak lagi.
  1. Luar Negara

Belajar di luar negara juga menjadi pilihan dan alternatif bagi bakal doktor gigi ini. Antara sebab utama mereka ambil dentistry di luar negara adalah mendapat tajaan (hehe, but lately susah nak dapatkan tajaan terutama medic dan dentistry but still boleh cuba, rezeki ada di mana-mana kan).

Sebab seterusnya, yuran pengajian lebih rendah berbanding IPTS di Malaysia (bergantung universiti yang dipilih, kalau belajar kat UK, confirm yuran standard nilai sana) dan dapat belajar budaya baru, bahasa baru di negara orang. Even negara jiran macam Indonesia tetap ada bezanya dengan Malaysia. Tak dapat dinafikan belajar luar negara menjadikan pelajar tersebut lebih berdikari dan menghargai apa yang disekelilingnya (berdasarkan pengamatan dan pengalaman penulis).

Antara negara yang selalu menjadi pilihan pelajar (terutama Melayu) adalah:

  • Mesir
  • Indonesia
  • Bangladesh
  • India

Oh ya, tempoh buat degree ni hanya 5 tahun. Bagi sesiapa yang nak sambung Dentistry di Mesir hanya menggunakan result SPM sahaja (so jimat setahun asasi/matriks, hihi). Sebarang persoalan saya sedia membantu, 019-609 7429. Setelah tamat 5 tahun belajar, pelajar dikehendaki menjalani ‘Latihan Praktikal’ selama 2 tahun. Bermula tahun 2017, nama FYDO (First Year Dental Officer) ditukar kepada New Dental Officer Program (NDOP).

So good luck ya dan all the best ! kepada mereka yang berminat menjadi doktor gigi ni. Prospek kerja memang bagus dan berdasarkan statistik, kerjaya ini masih lagi on demand.