BLOG

SAMBUNG BELAJAR DI TURKI: 8 PROGRAM YANG BOLEH ANDA MOHON

Sambung Belajar di Turki: 8 Program Yang Boleh Anda Mohon

Sambung Belajar di Turki: 8 Program Yang Boleh Anda Mohon

Selain menjadi destinasi pelancongan yang popular, Turkiye semakin mendapat perhatian bagi mahasiswa Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara.

 

Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui antara program pengajian yang boleh anda mohon untuk sambung belajar di Turki.

 

8 Program Yang Ditawarkan

 

1. Kejuruteraan Komputer (Computer Engineering)

 

 • Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran untuk merancang, mengembangkan, dan melaksanakan sistem komputer/maklumat dalam bidang perkakasan, perisian, dan sistem termasuk kedua-dua komponen tersebut.

 

 • Dalam program ini, pelajar diperkenalkan kepada profesion mereka dengan mendapatkan maklumat tentang kejuruteraan dan kejuruteraan komputer dari tahun pertama.

 

2. Kejuruteraan Mekanikal (Mechanical Engineering)

 

 • Pelajar dalam jurusan ini akan mendalami prinsip-prinsip asas kejuruteraan mekanikal seperti dinamik, termodinamik, dan mekanik bahan. Mereka juga akan mempelajari teknik-teknik terkini dalam rekabentuk mesin, analisis struktur, serta sistem kawalan mekanikal.

 

 • Program ini menawarkan peluang kepada pelajar untuk mengembangkan kemahiran praktikal melalui projek-projek praktikum dan kursus yang melibatkan penggunaan perisian komputer terkini untuk simulasi dan analisis.

 

 • Dengan kombinasi teori dan praktikal, pelajar akan dilengkapi dengan keupayaan untuk menyelesaikan masalah teknikal yang kompleks dan inovatif, memenuhi keperluan industri semasa dan masa depan.

 

3. Kejuruteraan Perisian (Software Engineering)

 

 • Graduan dari jurusan ini membangunkan algoritma, merancang perisian, mengkod, dan menguji masalah kompleks. Mereka juga memelihara sistem perisian yang sedia ada dan secara berterusan menguruskan proses penambahbaikan dan pembaruan.

 

 • Sebagai graduan Kejuruteraan Perisian, mereka akan memenuhi syarat untuk bekerja sebagai Jurutera Pembangunan Perisian, Jurutera Ujian Perisian, Jurutera Rekabentuk Sistem Perisian, Analis Data, dan profesion lain yang serupa di syarikat Industri Pertahanan, serta dalam Kewangan, Keselamatan Maklumat, Kecerdasan Buatan, Industri Permainan dan Animasi, dan syarikat Realiti Augmented dan Virtual (VR/AR).

 

4. Ekonomi (Economics)

 

 • Di Jabatan Ekonomi, terdapat kursus asas seperti ekonomi mikro dan makro, kewangan, ekonometrik, dan perakaunan. Pelajar yang mengambil kursus-kursus ini memperoleh pengetahuan asas dalam bidang seperti ekonomi dan kewangan.

 

 • Kursus-kursus seperti Matematik, Sistem Maklumat Pengurusan, dan Kaedah Penyelidikan juga termasuk dalam program untuk membolehkan pelajar mengembangkan kemahiran berfikir analitik dan teknikal.

 

 • Teknik-teknik latihan seperti analisis kajian kes, simulasi, bengkel, persidangan, dan kerja berpasukan akan digunakan dalam kursus-kursus bersempena dengan teknologi baru.

 

5. Perdagangan Antarabangsa & Kewangan (International Trade & Finance)

 

 • Program Perdagangan Antarabangsa dan Kewangan merangkumi kursus dalam ekonomi, pentadbiran perniagaan, kewangan, dan logistik.

 

 • Pelajar yang mengambil kursus-kursus ini akan memperoleh pengetahuan asas dalam perdagangan antarabangsa, pemasaran, dan kewangan.

 

 • Pelajar juga boleh mengembangkan kecekapan akademik mereka dalam sains sosial asas dengan kursus-kursus wajib dan elektif yang berkaitan dengan Sejarah Tamadun, Psikologi, Sosiologi, dan aktiviti universiti lain.

 

 • Kursus seperti Matematik, Statistik, Teknologi Maklumat, dan Pengaturcaraan juga disertakan dalam program untuk memastikan perkembangan kemahiran berfikir analitik dan teknikal pelajar.

 

 • Graduan yang mempunyai peluang untuk bekerja di pelbagai jabatan syarikat, terutamanya dalam bidang perdagangan luar negeri dan logistik, mendapati pelbagai peluang pekerjaan di sektor awam, terutamanya kementerian dan institusi yang berkaitan.

 

6. Pentadbiran Perniagaan (Business Administration)

 

 • Program ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan teoritikal dan praktikal mengenai disiplin utama pentadbiran perniagaan dan memberi mereka kepakaran dalam bidang asas sains pentadbiran perniagaan.

 

 • Program sarjana muda pentadbiran perniagaan dijalankan oleh ahli akademik yang semuanya adalah pakar dalam bidang mereka sendiri selain sumbangan pakar dan pengurus yang berpengalaman dalam dunia perniagaan.

 

7.  Sistem Maklumat Pengurusan (Management Information System)

 

 • Sistem Maklumat Pengurusan (MIS) adalah bidang yang menggabungkan dan mengkaji perniagaan dan informatik.

 

 • Tujuan utama program Sistem Maklumat Pengurusan adalah mendidik calon eksekutif yang efektif dan kompeten dengan banyak kebolehan, yang menguasai aplikasi maklumat kontemporari, mengenali inovasi seperti perdagangan elektronik, rantaian bekalan, aplikasi sokongan keputusan, dan sistem pakar.

 

 • Pelajar yang menamatkan program Sistem Maklumat Pengurusan boleh menduduki jawatan-jawatan berkaitan teknologi maklumat seperti pereka dan pengurus sistem, pengurus rangkaian, pakar sistem pangkalan data, pakar reka bentuk web, pengaturcara komputer dan pembangun perisian, pakar keselamatan maklumat.

 

8. Pemasaran (Marketing)

 

 • Pelajar yang menamatkan program pemasaran ini boleh bekerja di pelbagai jabatan di perniagaan, institusi, dan organisasi kebangsaan dan antarabangsa seperti pemasaran, jualan, dan promosi dalam bidang-bidang seperti penyelidikan pasaran, pemasaran digital, promosi digital, pembangunan jenama, pemasaran media sosial, dan pembangunan produk.

 

 • Gaduan program ini juga boleh mendirikan perniagaan mereka sendiri, serta menguruskan bahagian-bahagian yang berkaitan di perniagaan antarabangsa.

 

Dari kejuruteraan hingga perniagaan, Turki mempunyai universiti-universiti terbaik yang menawarkan pendidikan berkualiti.

 

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk melanjutkan pelajaran dan memperkayakan pengalaman belajar anda di Turki!

 

Namun, apakah universiti di Turki untuk memohon program-program pengajian yang dikongsikan tadi?

 

Terletak di Ankara, ibu negara Turki, Ostim Technical University mempunyai reputasi cemerlang dalam menghasilkan graduan yang cekap dan siap sedia untuk pasaran kerja global.

 

Kelebihan Belajar di Ostim Technical University

 

1. Persekitaran Mesra Muslim

 

Ostim Technical University menawarkan persekitaran yang mesra kepada pelajar Muslim dengan kemudahan seperti surau, makanan halal, dan aktiviti keagamaan yang teratur.

 

2. Program Dijalankan Sepenuhnya dalam Bahasa Inggeris

 

Semua program di Ostim Technical University disampaikan dalam Bahasa Inggeris, memudahkan pelajar antarabangsa untuk memahami dan mengikuti pengajaran.

 

3. Persekitaran Antarabangsa

 

Berada dalam suasana antarabangsa membolehkan pelajar bergaul dengan rakan-rakan dari pelbagai latar belakang di seluruh dunia, memperluas jaringan dan memahami budaya lain.

 

4. Pendidikan dan Latihan Industri yang Bernilai

 

Peluang untuk menjalani latihan industri di taman perindustrian Ostim memberikan pelajar pengalaman praktikal yang berharga dan memperluas pengetahuan teknikal mereka.

 

5. Memahami Bahasa Turki

 

Selain daripada Bahasa Inggeris, pelajar berpeluang untuk mempelajari Bahasa Turki, memudahkan komunikasi dengan penduduk tempatan dan memahami budaya Turki dengan lebih mendalam.

 

6. Meneroka Keindahan Sejarah dan Pelancongan Negara

 

Turki kaya dengan sejarah dan tempat-tempat pelancongan menarik. Pelajar dapat mengunjungi pelbagai destinasi seperti Istanbul, Cappadocia, dan lain-lain semasa masa lapang.

 

7. Mengalami Empat Musim yang Berbeza

 

Nikmati keindahan empat musim di Turki.

 

Jika anda berminat untuk sambung belajar ke Turkiye tapi tidak pasti bagaimana, tidak perlu risau lagi.

 

Zara Zakiah Education Sdn Bhd berperanan sebagai agensi konsultan pendidikan yang sedia membantu anda.

Anda hanya perlu hubungi kami sekarang disini.


Posted 2 months ago

Comments

No comments yet! Why don't you be the first?
Add a comment

CATEGORIES