BLOG

INGIN SAMBUNG BELAJAR VETERINAR KE UNIVERSITI TERBAIK DI INDONESIA??

INGIN SAMBUNG BELAJAR VETERINAR KE UNIVERSITI TERBAIK DI INDONESIA??

INGIN SAMBUNG BELAJAR VETERINAR KE UNIVERSITI TERBAIK DI INDONESIA??

UNIVERSITAS GADJAH MADA menawarkan program Ijazah kedoktoran haiwan terbaik dan mendapat ranking “TOP 3” keseluruhan universiti di Indonesia.Universiti ini lebih dikenali jolokan namanya di kalangan warga Indonesia iaitu “UGM”.Terletak di kepulauan JAWA iaitu di Yogjakarta. Universiti ini ditubuhkan pada zaman awal kemerdekaan lagi dan UGM telah di isytiharkan sebagai pusat saintifik dan kebudayaan pentadbiran pengajian tinggi. Nama Gadjah Mada juga mempunyai makna yang istimewa, mengandung semangat dan teladan Perdana Menteri Gadjah Mada dari Kerajaan Majapahit yang mampu menyatukan Nusantara. Hal ini ditafsirkan ke dalam rumusan jati diri UGM sebagai universitas nasional, semangat kewujudan Republik Indonesia, universitas Pancasila, universitas rakyat, dan universitas pusat kebudayaan.

UGM merupakan Universiti awam di Indonesia yang menawarkan program kedoktoran haiwan yang sememangnya di iktiraf oleh Malaysian veterinary council (MVC) dan Malaysia Qualification Agency (MQA). Oleh hal demikian, pelajar-pelajar yang berminat ingin menyambung pengajian dalam bidang kedoktoran haiwan di UGM sangat di alukan.Universiti ini mempunyai banyak kemudahan fasiliti yang lengkap dan suasana belajar yang tenang.

Pelajar yang berminat ingin menyambung pengajian dalam veterinar di UGM hendaklah memenuhi syarat akademik yang ditetapkan antaranya pelajar wajib menduduki ujian kemasukan sebelum sambung di fakulti kedoktoran haiwan. Selain itu,banyak lagi syarat-syarat lain perlu dipenuhi oleh pelajar kerana UGM merupakan Universiti awam terkenal di Indonesia dan sering mendapat rangking pertama dalam bidang apa jua bidang atau fakulti di UGM.

Tambahan itu, UGM mempunyai tenaga pengajar yang hebat yang mampu berdaya saing di peringkat antarabangsa seterusnya menghasilkan anak didik mereka yang cemerlang dan kebanyakannya pelajar lulusan UGM mendapat permintaan tinggi apabila mereka tamat pengajian kelak.

 

Khusus pelajar malaysia yang berminat ingin sambung belajar dalam bidang veterinar di UGM kuota sangatlah terhad dibuka kepada pelajar Malaysia.Hal ini kerana,fakulti kedoktoran haiwan di UGM  hanya membuka peluang kepada pelajar yang berminat sahaja.Kuota yang sangat terhad ini jumlah bilangannya setiap tahun penuh dan kemasukan hanya sekali setahun sahaja.Ini lah peluang yang ada untuk pelajar-pelajar berminat dalam bidang kedoktoran haiwan.Hal ini kerana tempat untuk mendapatkan tempat di IPTA Malaysia sangatlah terhad,kerana UPM dan UMK sahaja yang menawarkan program kedoktoran haiwan di Malaysia. Oleh sebab itu,pelajar perlu bersaing dari segi cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum. Pelajar jugak wajib menduduki ujian kemasukan dan temuduga sebelum di tempatkan di fakulti kedoktoran haiwan. Jumlah tempat yang sangat terhad ini menjadi faktor utama pelajar lepasan matrikulasi/asasi/diploma dan setaraf mencari inisiatif lain iaitu sambung belajar di Universiti Luar Negara dalam bidang veterinar.

Perancangan yang teliti perlu di titik beratkan di kalangan pelajar sebelum membuat keputusan  untuk sambung belajar di Luar Negara iaitu memerlukan kos pengjian yang tinggi.Oleh hal demikian,untuk sambung pengajian dalam kedoktoran haiwan di UGM kos pengajianya sangatlah berbaloi dan mampu untuk mak ayah menampung pengjian mereka selama tempoh pengajian di sana.Tambahan itu, berbanding kos pengajian di Negara eropah untuk bidang kedoktoran haiwan sangatlah mahal dan tidak berbaloi. Pilihan ke UGM khusus pelajar yang berminat dalam veterinar tepat sekali. Seterusnya budaya,agama dan suasana di Indonesia masih lagi diterima oleh masyarakat setempat kerana salah satu faktor Malaysia dan Indonesia jaraknya yang dekat dan kita saling memahami budaya dan kehidupan harian setempat.

Oleh hal demikian, telah dinyatakan sebelum ini kuota IPTA dalam Malaysia adalah sangat terhad. Oleh itu, segelintir pelajar telah mengambil inisiatif untuk menyambung pengajian di luar negara seperti di UNIVERSITAS GADJAH MADA,YOGJAKARTA (UGM) di Indonesia yang mana setaraf dengan UPM, University of Sydney di Australia (antara universiti terbaik dalam bidang perubatan veterinar).

 

 

 

 

 

Jika anda berminat untuk belajar bidang Doktor Haiwan atau Veterinar di luar negara, lebih baik untuk anda menghubungi agensi Zara Zakiah Education Sdn Bhd yang berpengalaman luas 17 tahun dalam pengurusan pelajar ke luar negara untuk memudahkan proses anda menyambung pengajian ke sana.

 

Ini adalah antara sebab anda perlu memilih mereka untuk membantu anda menyambung pengajian di luar negara:

 

  • Pengalaman 17 Tahun Dalam Industri pendidikan
  • Perjanjian Memorandum Of Understanding (MOU) Antara Zara Zakiah Education dengan universiti-universiti terlibat di luar negara
  • Bimbingan Dari A-Z
  • Pembayaran Secara Berperingkat
  • Menjalankan program persediaan pelajar sebelum ke luar negara
  • Hubungan akrab di antara pihak Zara Zakiah dan pelajar-pelajar di luar negara

 

Klik Di Sini Untuk Maklumat Lebih Lanjut

 

Sekiranya anda masih lagi ingin mendapatkan informasi yang lebih mendalam bolehlah layari beberapa media sosial yang kami ada antaranya:

Website : https://zarazakiah.com.my

 

Instagram : https://www.instagram.com/zarazakiaheducation

 

Facebook : https://www.facebook.com/zarazakiaheducation

 

Tiktok : https://www.tiktok.com/@zarazakiaheducation

 

 

 

Tambahan itu,untuk mendapatkan konsultasi percuma boleh terus berhubung dengan wakil konsultan zara zakiah education EN MOHD ANNAWI di talian 014-8068027. Sentiasa melayani adik-adik dan mak ayah yang berminat untuk mendapatkan info tentang peluang pengajian ke Universiti Luar Negara.


Posted 2 months ago

Comments

No comments yet! Why don't you be the first?
Add a comment

CATEGORIES